2011. febr. 18.

ZB: vörösiszap - vádaskodik a kormány segítség helyett

A Zöld Baloldal felháborítónak tartja a kormányzat és a Fidesz azon igyekezetét, hogy a vörösiszap-károsultak egészségére veszélyes tényezőket igyekszik elbagatellizálni.
A Zöld Baloldal nem riogat, "csak" felhívjuk a figyelmet arra, hogy egy hatalmas problémát legfeljebb papíron lehet megoldani négy hónap alatt. A valóság sajnos nem olyan szép mint a katasztrófavédelem és a Fidesz győzelmi jelentései.
Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely, sőt még Ajka polgárai is félnek a vélt vagy valós egészségügyi kockázatok miatt. Érzik a porral teli, maró levegőt, tudni akarják, hogy milyen körülmények között kell élniük. Ezért döntöttünk úgy néhány héttel ezelőtt, hogy helyi lakosok számára külföldi szűrővizsgálat lehetőségét biztosítjuk. Az ausztriai laborban végrehajtott vizsgálat eredményei nyilvánosak, azokat bárki elemezheti. Ezért is küldtük meg a vizsgálati eredményeket a kormányzati illetékesekkel tudomásunk szerint együttműködő Zacher Gábor toxikológusnak is, aki ígérete ellenére nem reagált, pedig két vizsgált esetében az ausztriai szakértők azonnali orvosi beavatkozást javasoltak.
Sajnálatos tény, hogy a kormányzat illetékesei a szakmai érvek helyett politikai síkra kívánják terelni ezt a vitát. Egy hosszú és vádaskodásokkal teli választ kaptunk. A Zöld Baloldal ebből az esetből nem kíván politikai ügyet kreálni. Mi károsultnak tekintünk minden helyi lakost és szeretnénk ha ők életüket biztonságos és egészséges környezetben élhetnék le.

A kiömlött vörösiszap egyértelműen egészségre ártalmas anyag, amelyet máig nem sikerült maradéktalanul összetakarítani és semlegesíteni. A sérült tározóban ma is több ezer tonna száradó iszap található, amely száraz és szeles időben akadály nélkül lepheti el a környékbeli településeket. A kormányzat illetékesei ezzel a problémával sem tudnak mit kezdeni. Miként arra sincs válasz, hogy mit kezdjenek magukkal azok az emberek, akik egészséges környezetben, kertjeiket megművelve kívánnak élni a térségben. Itt több ezer helyi lakos jövőjéről van szó! Óriási a felelősség, ezért nemzetközi szakértők bevonását követeljük! A kormányzat politikai okból igyekszik az elmúlt hónapok nyilvánvaló kudarcát politikai sikerként elkönyvelni. A károsultak többet érdemelnek! Valódi figyelmet és valódi segítséget!

Végezetül ezúton is nyilvánvalóvá tesszük, hogy a Zöld Baloldal nem az MSZP háttérszervezete. A kormány mellett a legnagyobb ellenzéki pártot is bíráljuk amiatt, hogy a katasztrófa kapcsán szinte semmit sem tett az elmúlt hónapokban, hasonlóan az összes parlamenti formációhoz.

Mazsolázz a régebbi hírek között!