2011. febr. 27.

163 éves a Kommunista Kiáltvány

A Kommunista Párt kiáltványa, vagy röviden Kommunista kiáltvány Karl Marx és Friedrich Engels közös műve. A világtörténelem legnagyobb hatású és legismertebb politikai szövegei közé tartozik. A kiáltvány a két nagy teoretikus műve, eredetileg egy titkos szervezet, a Kommunisták Szövetsége programját és céljait fogalmazta meg.
A kiáltvány szerint a társadalom proletariátusra és burzsoáziára oszlik, a két nagy osztály között pedig feloldhatatlan az ellentét, és ez az osztálynélküli társadalomhoz elvezető forradalom kirobbantója lesz.
Engels szerint az 1848-as forradalom „mindenütt a munkásosztály műve volt". Engels „Az olasz olvasóhoz" című előszóban elmondja még, hogy ez a „Kiáltvány" igazságot ad a kapitalizmus eddigi forradalmi lázadásainak.
A középkor végét és az újkor kezdetét 1300-ra teszi, amikor az olasz Dante is élt. És ezért ő a feudalista rendszer utolsó és a kapitalista rendszer első költője. Azt mondja még, hogy Itália volt az első kapitalista nemzet. 1893. február 1-jén ebben az előszóban leírta: „Ma is, mint 1300-ban,új történelmi korszak bontakozik ki". Friedrich egy kérdéssel zárja ezt a részt, mégpedig azzal, hogy Olaszország megszüli-e az új Dantét aki majd jelzi az új korszak, vagyis a proletár(munkás) korszak megszületésének időpontját.
Engels később úgy nyilatkozott, hogy a kiáltvány sokkal inkább Marx munkája, mint az övé, és a kutatók feltételezései is inkább e felé hajlanak, ugyanakkor ezzel érdekes ellentmondásban a szövegben utalások találhatóak arra, hogy a több ország kommunistái együtt dolgoztak a művön.
Az eredeti kiadás német nyelven 1848-ban jelent meg, 1850-ben Helen MacFarlane fordította angolra. 1872 és 1890 között számos újabb kiadás látott napvilágot, közülük kiemelkedik az 1872-es német, az 1882-es orosz, az 1883-as német és az 1888-as angol: ezekhez a két szerző új előszót írt. Utóbbi már Samuel Moore fordításában, Engels segítségével készült, ma ez a leggyakrabban használt angol változat.
Magyarországon először 1896-ban, majd 1919-ben (a Tanácsköztársaság idején) jelent meg a Kommunisták Kiáltványa címen. 1948-ban két kis részben a Marxizmus–Leninizmus Könyvtára sorozatban jelent meg, végül ugyanabban az évben megjelent a keményfedeles kiadás is. Az ötödik kiadás az MSZMP VII. kongresszusának tiszteletére 1959-ben jelent meg.

Forrás: www.delmagyar.hu

Nincsenek megjegyzések:

Mazsolázz a régebbi hírek között!