2011. márc. 1.

Baltával a sebészeten - Matolcsy megszorít

Ebből az egyik terület a foglalkoztatás és munkaerőpiac, amellyel kapcsolatban Matolcsy György kedden azt mondta: 2012-ben 195 milliárddal, 2013-2014-ben pedig 213-213 milliárddal csökken a kiadás. A szerkezeti átalakításokat összefoglaló Széll Kálmán Terv alapján ezt a közmunkarendszer átalakításával, kiszélesítésével, valamint a rokkanttá nyilvánítás átalakításával, felülvizsgálatával érik el.

Közmunkaprogramok

A Széll Kálmán Tervben a foglalkoztatás és munkaerőpiaccal kapcsolatos intézkedések között szerepel például olyan közmunkaprogramok indítása, mint a gátak, víztárolók megépítése, belvízelvezető csatornák kialakítása. A terv szerint a beruházások előkészítése idén július 1-ig megtörténik és szeptembertől egyes munkák már meg is kezdődhetnek. A teljes rendszer pedig jövő január 1-vel áll fel.

Munkaerő-kölcsönzés

A programban az is szerepel, hogy új rendszert alakítanak ki a munkaerő-kölcsönzésre. Ennek keretében magánvállalkozásoknak is lehetőséget adnak arra, hogy közmunkásokat foglalkoztassanak. Ezeken kívül egyéni közmunkaprogramot is szerveznek. Idén július 1-ig dolgozzák ki a rokkanttá nyilvánítás új rendszerét, amely a kormány szándéka szerint átláthatóbb lesz, mint a jelenlegi. Az új minősítések már e szerint az új rendszer szerint történnek, és eszerint vizsgálják felül az év második felében "méltányos módon" a korábbi minősítéseket.

Nyugdíjrendszer

A nyugdíjrendszerrel kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter elmondta: jövőre 93 milliárdot, 2013-2014-ben 129-129 milliárddal kevesebbet kell erre a területre fordítani. A Széll Kálmán Terv alapján ezt főleg a korkedvezményes nyugdíjrendszer megszüntetésével fogják elérni. A program alapján idén júliusig felülvizsgálják a korengedményes nyugdíjak rendszerét és kidolgoznak egy új életpályamodellt azok számára, akik eddig előnyösebb nyugdíjazási szabályokat élveztek. A terv szerint tehát a nők 40 éves munkaviszonya kivételével megszüntetnek minden olyan jogcímet, amely lehetővé teszi, hogy munkaképes emberek a törvényben előírt korhatár előtt nyugdíjba menjenek. A Széll Kálmán Terv szerint a nyugdíjak teljes mértékben fedezhetőek lesznek a járulékbefizetésekből.

Táppénzfolyósítás

A nyugdíjrendszerrel kapcsolatban nemcsak a korkedvezményes rendszert, hanem a táppénzfolyósítás szabályait is felülvizsgálják július 1-ig, sőt azt is, hogy a táppénzcsalásokkal szemben elégségesek-e a büntetőjogban szereplő szabályok. A felülvizsgálatok után a második fél évben a kormány megalkotja az új nyugdíjrendszer szabályait, amelyek jövő év elején lépnek hatályba.

Gyógyszertámogatás

Matolcsy az egészségügy, pontosabban a gyógyszertámogatás rendszeréről azt mondta: jövőre 83, majd 120-120 milliárddal kevesebbet költ ezen a területen az állam. Ezt úgy kell elérni, hogy a gyógyszerek ára ne emelkedjen. A program szerint felül kell vizsgálni a gyógyszergyártók átláthatatlan finanszírozási rendszerét, már csak azért is, hogy extraprofitjukhoz ne az adófizetők járuljanak hozzá. A terv szerint már április elsejétől az illetékes minisztériumok konzultációt folytatnak majd az érintettekkel, hogy egy hatékonyabb gyógyszertámogatási rendszer alakuljon ki, amelynek szabályait július 1-ig megalkotják. Ennél több konkrétum nem hangzott el.

Felsőoktatás

A felsőoktatás átalakítása jövőre 12 milliárd forinttal, utána 2013-ban és 2014-ben 38-38 milliárddal javítja az államháztartás egyensúlyát. A Széll Kálmán Terv szerint a felsőoktatásban az államilag finanszírozott helyek számát úgy kell meghatározni, hogy a képzésre fordított társadalmi költség megtérüljön. Célként határozza meg a program, hogy a munkaerőpiacon mostanában nagyon keresett reál és műszaki tudást tartsa szem előtt a kormány azoknál a döntéseknél, amelyek a képzés belső összetételét határozzák meg. Az eszerint kialakított új felsőoktatási törvény jövő év szeptember 1-jétől hatályos.

Tankötelezettség

A terv szerint idén szeptemberig elfogadják és 2012. szeptember 1-én életbe is lép az új közoktatási törvény, amely leszállítja az iskolakötelezettség életkorát 15 évre. A programban azzal magyarázzák ezt, hogy lehetőséget kell adni a szülőknek és a fiataloknak, hogy válasszanak a tanulás és a munka között. A tervek szerint jelenlegi német mintára alakítják ki a szakképzési rendszert, amelyben a tanuló egyszerre tehet szert elméleti ismeretekre és szakmai gyakorlatra.

Önfenntartó MÁV

A közösségi közlekedés területén jövőre 45, a következő két évben 60-60 milliárd forinttal javítja az egyensúlyt a program. A Széll Kálmán Terv szerint az állam rendezi a MÁV 300 milliárdos tartozását, és egyúttal úgy szervezi át a vasúttársaságot, hogy önfenntartóvá váljon. A részleteket még idén év végéig kidolgozzák. Jövő év január 1-vel megalakul a Nemzeti Közlekedési Társaság, amelynek az lesz a feladata, hogy megszüntesse a közösségi közlekedésben lévő párhuzamosságokat. Ez jelentős megtakarításokkal jár, mint a programban szerepel, "csökkenni fog a teljes árú menetjegyek ára". Ez teszi lehetővé, hogy a felülvizsgálat után 2012. január 1-től új díj- és kedvezményrendszert vezessenek be a közösségi közlekedésben. Az 2013-tól életbe lépő új elektronikus útdíj-rendszerrel a gyorsforgalmi úthálózat "használatának költségei arányossá válnak a terheléssel".

Kevesebb szabadság, csökkentett fizetés

Az állami és önkormányzati kiadások csökkentése 2012-2013-2014-ben 32-122-122 milliárddal javítja az államháztartást. Az olcsóbb és hatékonyabb állam érdekében a program szerint a miniszterek szabadságát a törvénymódosítás után azonnal 40 napról 20 napra csökkentik és mindaddig ez az intézkedés marad érvényben, ameddig az államadósság nem megy le a jelenlegi 82 százalékról 65 százalék alá. A Széll Kálmán Terv emlékeztet arra is, hogy a kormány tagjai, a miniszterek, politikai államtitkárok már jelenleg is csak a bérük 85 százalékát veszik fel, és ez így marad szintén addig, ameddig nem sikerül lefaragni az államadósságot.

Átalakított közbeszerzés, kisebb parlament

A kormány átalakítja a közbeszerzés rendszerét, gyorsabb, átláthatóbb lesz és kitiltják a közbeszerzésekből a bizonytalan tulajdonosi hátterű (off-shore) pályázókat. Az erről szóló törvény már idén július 1-től életbe lép. Az önkormányzatok hitelfelvételét is szigorítják, ezt a helyhatóságok a jövőben csak kormányzati engedéllyel tehetik. Újraszabályozzák a helyi adókat is az önkormányzatok finanszírozásának átalakításakor. A Széll Kálmán Terv ennél a résznél nem ad meg dátumot. A terv szerint tovább csökkentik a bürokráciát a közigazgatásban. Bevezetik a "megalapozatlan kiadások, a kis szerződések, és indokolatlan külső szerződések tilalmát. A pártok finanszírozását mindaddig a 2011-es szinten fagyasztják be, ameddig nem csökken az államadósság 65 százalék alá. Kisebb, 200 fős parlament választását is kitűzi célként a terv 2014-ben.

Módosított bankadó

Az államadósság csökkentésének bevételi oldalán szerepel a bankadó, amelyből 2012-ben az előzetes tervekkel ellentétben nem 45 milliárd forintot, hanem a korábbi szinten, 90 milliárdot kívánnak beszedni. A Széll Kálmán Terv alapján, a korábbi tervekkel ellentétben, nem csökkentik 2013-ban és 2014-ben sem a társasági adó 19 százalékos általános szintjét 10 százalékra. A terv szerint ezeket és az elektronikus útdíj bevezetéséből származó bevételeket is egy jövő év január 1-től létrehozott Államadósság-csökkentő Alapba teszik. Ebből az alapból jövőre 90 milliárddal, 2013-ban és 2014-ben 220-220 milliárddal tudják lejjebb vinni az államadósságot.

Terhek csökkentése

A kedden bejelentett Széll Kálmán Terv olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek csökkentik a vállalkozások bürokratikus, adminisztrációs terheit. Ennek érdekében a kormány év végéig megalkotja azokat az intézkedéseket, amelyek a vállalkozások adósságterhének további csökkentését eredményezhetik. Ezen kívül szintén év végéig elkészülnek azok a jogszabályok, amelyek meggyorsítják a végrehajtási és felszámolási eljárásokat.

A devizahitelesek terheinek csökkentésére a kormány idén július 1-ig kidolgozza azokat a szabályokat, amelyek lehetővé teszik a legfontosabb rezsiköltségek befagyasztását.

atv.hu / FH

Nincsenek megjegyzések: