2011. márc. 18.

Van Esély? Hitel szegényeknek

Elindul a "Van esély" kölcsönprogram alacsony jövedelmű emberek számára. A programot az Erste Bank és a Habitat for Humanity - a méltatlan lakáskörülmények felszámolásáért küzdő nemzetközi szervezet- indította. A cél, hogy tömegesen biztosítson lehetőséget a tisztes otthon megteremtésére azok számára, akik kiesnek minden más, piaci hitelezésből. A hitelt csak lakáskorszerűsítésre használhatják fel az igénylők.
A hitelbírálatnál az alapítvány által megadott szociális szempontok alapján fog dönteni a bank, vagyis bizonyos jövedelem felett nem lesz igénybe vehető a kölcsön. A kezdeményezés egyedülálló, mert a rászorulók még az eddig elérhető szociális célú hiteleknél is kedvezőbb feltételekkel juthatnak hozzá a jelzálog nélkül felvehető kölcsönhöz.
A program kísérleti jelleggel indul el Borsod, Szabolcs, Hajdú és Békés megyében
Magyarországon hozzávetőlegesen 900 ezren élnek olyan háztartásban, ahol a lakhatási költségek elérik, vagy meghaladják a család bevételeinek 40 százalékát. Az alacsony jövedelműeknél még súlyosabb a helyzet, mert ők élnek a legrosszabb minőségű lakásokban.
A "Van esély" nevet viselő konstrukció azoknak jelent lehetőséget otthonaik korszerűsítésére, például a rezsi csökkentésére, akik eddig éppen anyagi helyzetük miatt nem kaphattak kölcsönt. Azok a családok ugyanis, akik számára kitalálták ezt a konstrukciót olyan alacsony jövedelemmel rendelkeznek, hogy más módon eddig nem juthattak biztonságos, fenntartható forráshoz. A cél az, hogy úgy segítse hozzá a családokat életkörülményeik javításához, hogy ez valóban támogatás és ne egy új pénzügyi kockázat legyen a számukra.
A "Van esély!" a legalacsonyabb kamatozású konstrukció a jelzálog nélkül igényelhető kölcsönök között, valamint igénybevételéhez alacsony önrész szükséges csak. A kamaton túl mindössze a műszaki tanácsadás költségei jelentenek plusz kiadást, ugyanis nincs sem folyósítási jutalék, sem kezelési költség. A hitel elbírálásakor szociális szempontok is érvényesülnek, az igénylésnek felső jövedelmi korlátja is van.
A családokat a Habitat műszaki tanácsadói segítik, abban, hogy a valóban szükséges és hasznos, az életminőségüket érdemben javító beruházásokat valósítsanak meg. Legyen szó akár szigetelésről, víz-, gáz-, vagy elektromos hálózat építéséről, korszerűsítéséről, vagy életveszély-elhárításról.
A "Van esély" konstrukció feltételeit a Habitat for Humanity Magyarország dolgozta ki. A korábbi évek hasonló programjai bebizonyították, hogy a családok gondos kiválasztása, az olcsó kölcsön és a megfelelő műszaki tanácsadás garantálja a kihelyezett tőke visszafizetését. A banki partner bevonása az adminisztrációs terhek csökkenését jelenti a szervezet számára, mely lehetővé teszi, hogy a jövőben még több emberen tudjanak segíteni.
A Habitat az Erstével együttműködve az első évben 150 családon igyekszik segíteni, majd ezt kiértékelve születik döntés a folytatásról.

Nincsenek megjegyzések: