2011. márc. 1.

Orbán csomag: A rémisztő semmi

Széll Kálmán tér tervét követi a Széll Kálmán terv. Ezek megint nagyot mertek álmodni és szánalmasan semmit sem hoztak össze. Elnézve az elmúlt hónapokat meg vagyunk döbbenve. Minden nap, minden döntéssel bizonyítják, hogy halvány lila gőzük sincs, hogy mit kellene csinálni. Mindehhez még nagy pofájuk is van, ami a vergődést különösen ellenszenvessé teszi. Igazi dzsentri senkiháziak a kriptaszagú urambátyám korszakból.
Most a jobboldali kretének fülének oly kedves "nincs több ingyenebéd" és "aki nem dolgozik, nem is egyék" alapigazságok szellemiségben odacsaptak a társadalom nyomorultjainak. A segélyeseket már pár hónapja elintézték, most jöhetnek a rokkantak és a nyugdíjazást korgó gyomorral váró százezrek. Ma arról is beszéltek, hogy a jövőben a befizetésekből kell kigazdálkodni a nyugdíjakat. Ha ez sikerül, akkor Matolcsy mehet közgazdasági Nobel-díjért Stockholmba, addig is marad a hülyeségek miatt minden kategóriába nekik ítélt Málna-díj.
Mi van még a csomagban? Az, hogy most aztán le lesz faragva az államadósság. Nem kicsit, nagyon. Nem rossz elv, de a gyakorlatban ezen alapelvet érvényesíteni csak láthatóan a brutális szegényellenes intézkedésekkel lehet. Az integrált társadalomnak való hadüzenet lehet kiút rövidtávon, azonban hosszútávon ezt egyszerűbb öngyilkosságnak nevezni. A szétszakadó társadalmak jellemzője a szélsőségek radikalkizálódása. A reménytelen léthelyzetbe került tömegek azon része, amely nem kíván az éhenhalás jogával élni, a deviancia irányába fordul. Az ellenük való fellépés se nem olcsó, se nem szimpatikus rendőri dominanciát erősíti majd több országrészben. Az előálló helyzet farvizén pedig majd Vona Gábor és bandája szépen evezget majd a nagyobb és nagyobb politikai befolyás irányába.
Az Orbán kormány hajlandósága melldöngető hülyeségre és a rendmániára az európai átlagot meghaladó mértékű. Mindenkire és mindenhol szeretnek lecsapni, mert azt gondolják, hogy a kétharmad, a zsebrevágott igazságszolgáltatási rendszer, Pintér Sándorokkal fémjelzett rendvédelem, komisszárokkal telepakolt államigazgatás és az önkormányzatok totális ellenőrzése mindenre lehetőséget ad. Talán igazuk van. Talán lehet a feszültséget fokozni következmény nélkül, de sajnos alapvető fizikai és politikai törvényszerűség, hogy zárt térben nem lehet a nyomást végtelenségig fokozni. Ilyen helyzetek hatalmas robbanáshoz szoktak vezetni.

Nincsenek megjegyzések: