2011. márc. 4.

Soros: a legvéresebb forradalom jöhet

Az olajtermelő országok lakosságának részesülnie kell az olajból származó vagyonból - véli Soros György, aki a közel-keleti és afrikai forradalmakat a korrupció elleni fellépésnek tartja.
Az olajtermelő országok polgárainak nagyobb arányban kell részesülniük államuk természeti erőforrásainak hasznából - mondta Soros György, magyar származású milliárdos üzletember a BBC-nek.
A líbiai megmozdulásokat a "korrupció elleni fellépésnek" nevezte Soros, amelyet az olajpénzekkel való visszaélések táplálnak. A befektetési guru úgy véli, nagyobb "átláthatóságra és elszámoltathatóságra" van szükség olyan olajkitermelő államokban is mint Szaúd-Arábia vagy éppen Oroszország. Várakozásai szerint az iráni rezsimet a valaha volt "legvéresebb forradalom" söpörheti el.
A napi 1,6 millió hordós kitermelési kapacitással rendelkező Líbiában az országot vezető Kadhafi hatalma éppen az olajmilliárdokon alapult az elmúlt évtizedekben. Soros szerint az észak-afrikai és közel-keleti események kiindulópontja a természeti erőforrások nem megfelelő felhasználása, Kadhafi például a felhalmozott hatalmas vagyont sajátjaként használta, az emberek pedig ezt elégelték meg. Európának és az Egyesült Államoknak a korábbiaknál aktívabb támogatást kell nyújtania a líbiai és egyéb országokban kibontakozó forradalmakhoz, annak érdekében, hogy a létrejövő új kormányok együttműködjenek a nyugati államokkal.
A közel-keleti események nagyban hasonlítanak az egykori Szovjetunió 1989-91 között időszakához, akkor azonban egy nyugatellenes rezsimet döntött meg a forradalmat, míg most a nyugat által támogatott vezetők ellen fordult a nép - hangsúlyozta Soros. A nyugati hatalmaknak így most újra el kell nyernie az adott országok lakosainak bizalmát, ehhez a legjobb eszköz a guru szerint, ha valóban segíti az ottani demokratikus átmenetet. Kiemelten fontos, hogy Európa és Amerika a forradalmak élére álljon, az új rezsimek csak megfelelő támogatással válhatnak valóban demokratikussá - fogalmazott az üzletember.

Forrás: www.napi.hu

Nincsenek megjegyzések: