2011. márc. 11.

Adományokból újítottak fel szovjet katonai síremléket Tabajdon

Miközben a volt szocialista országokban tombol az antikommunizmus és a náciromantika, miközben a felszabadítókat csak megszállóként lehet emlegetni és hősi halottak maradványait szétszórni kívánják kormányzati szinten tevékenykedő politikai őrültek, aközben II. világháborús, szovjet katonai síremléket újítottak fel adományokból Tabajdon. A falu lakosai fogtak össze, hogy az ismeretlen katonák egyre pusztuló sírhelyét megmentsék. Munkával és pénzzel is segítettek, a megye melléjük állt. A síremlék mostanra készült el, a felújítás alkalmából pénteken koszorúzással egybekötött, kegyeleti megemlékezést tartanak.
26 sorkatona és két altiszt sírhelye van a község református temetőjében. Csak annyit lehet tudni róluk, hogy a szovjet hadsereg katonái voltak, hogy pontosan milyen nemzetiségűek, azt nem.
A megyei közgyűlés elnöke külön keretéből támogatta őket 80 ezer forinttal, ehhez a lakosok adtak össze még egyszer ennyit. Helyi vállalkozók és emberek végezték el a munkát és az emlékmű környezetét is rendbe tették - mondta Temesszentandrási György, polgármester.

KLIKK

Nincsenek megjegyzések: