2011. febr. 20.

Nácimentes Drezda - ismét győztek az antifasiszták

Drezdában ismét egy maroknyi neonáci próbálta kihasználni a második világháború egyik legszörnyűbb angolszász terrorbombázásának évfordulóját.
Egy évvel ezelőtt ellentüntetők hatalmas tömege, példa nélküli összefogása megakadályozta Hitler mai követőinek tervezett díszszemléjét, az idén is mintegy húszezren kívántak tiltakozni ez ellen, nem sikertelenül. A német antifasiszta tömegben többséget alkotó baloldali tüntetők a rendőrség erőszakossága miatt néhány helyen nem csak a neonácikat futtatták meg, hanem a gyakran provokatívan fellépő rendőröket is.
Németországban a társadalom többsége reálisan látja a történelmi tényeket, köszönhetően annak, hogy évtizedek óta tudatosan foglalkoznak a világháború borzalmaival, a németek felelősségével. Közép-Európában ez a szembenézés maradt el az elmúlt évtizedekben és emiatt is erősödtek fel neonáci mozgalmak. A Hitlerrel szövetséges országokban a háborús borzalmak többségét a németek rovására írják, fel sem vetik az egykori csatlósok szerepét, annak ellenére sem, hogy a legtöbb országban a náci hadigépezet közreműködése nélkül is szörnyűségek százait, ezreit hajtották végre. Ma már tudni lehet, hogy például Magyarországon német tisztek közreműködése mentett meg több ezer zsidót a brutális lemészárlástól Budapest ostroma idején.

Igazi hungarcium, hogy az idei drezdai megmozdulás kapcsán a magyar sajtó, a kormányzati-jobboldali MTI által manipulálva az egész eseményt szélsőbalos huligánok bejkeveréseként igyekszik beállítani. Ezen persze abban az országban, ahol Hitler legaljasabb csatlósának emlékhelye lehet, nem kell meglepődni.

Nincsenek megjegyzések:

Mazsolázz a régebbi hírek között!