2011. febr. 21.

„A kormánynak kell mennie, nem nekem"

Tarr Béla Berlinben: „Egy szabad ember vagyok. Azonban már nem egy szabad országból." Majd elmondja Tarr, hogy milyen petíciókkal tiltakoztak eddig a „jobboldali nacionalista" Orbán-kormány kultúrpolitikája és „rasszista hecckampányai" ellen.
Tarr szerint ma Magyarországon „Kulturkampf" zajlik: a kormány egyértelműen hadat üzent az értelmiségnek. A rendező szerint a kormány a filmgyártást próbálja most megfojtani: „az állami oldalról beígért támogatások nem többek egy WC-papírnál".
A lapot a magyar helyzet A torinói ló történetére emlékezteti: „jönnek, hogy szétrombolják ezt a világot", idéz az újságíró egy párbeszédet a filmből. Orbánék sem tesznek mást, véli Tarr, bár a forgatókönyvet még akkor írta Krasznahorkai László, amikor senki sem sejtette, hogy ez valósággá válhat - teszi hozzá.
A lap rákérdez arra, hogy hol él Tarr. Klisészerűen a Tagesspiegel úgy képzeli, hogy a rendező - amint az a nyugati bobó körökben egyre divatosabb - bizonyosan egy régi, belvárosi ház nagy lakását bérli. Tarr azonban elmondja: utoljára ilyen polgári körülmények között a rendszerváltás idején élt, amikor egy német ösztöndíjprogram segítségével Berlinben lehetett egy évet. Most azonban vidéken lakik, egy régi, felújított vendégházban.
Azonban, hiába kérdezi tőle a lap, arra nem gondol Tarr, hogy elhagyja az országot. „Magyar vagyok. A jelenlegi kormány éppen most változtatja meg az alkotmányt, és rendezkedik be húsz évre. De nekik kell menniük. Nem nekem."

KLIKK

Nincsenek megjegyzések:

Mazsolázz a régebbi hírek között!