2010. jún. 22.

Az amerikaiak pénzelik a tálibokat?

Az amerikai hadsereg nyomozó hivatala vizsgálja annak a belső, katonai dokumentumnak a valóságtartalmát, amely szerint afgán hadurak és tálib lázadók hetente több millió dollárhoz jutnak az amerikai adófizetők pénzéből, különféle afgán szállítmányozási vállalatok és biztonsági cégek révén.
Önmagában megdöbbentő a tény, de azon viszont nincs mit csodálkozni, hogy egy ilyen történet előjön. Azt a mesét ugyanis vélhetően kevesen veszik be, hogy a tálibok évek óta pénz nélkül küzdenek a világ legerősebb katonai szervezete, a NATO ellen. Még az olyan gerillaháborúhoz is, mint amit ők folytatnak, iszonyatos mennyiségű pénz kell. Elég, ha csak a fegyverekre gondolunk, de voltaképp az élelem, a csapatok mozgása, és főleg a bujkáló életmód, mind-mind pénzbe kerül.
Most éppen a legrosszabb félelmek egyike szivárgott ki, hogy ezt amerikai segédlettel teszik. Chris Grey, az amerikai hadsereg nyomozati parancsnokságának szóvivője azt mondta, hogy a Pentagon 2,1 milliárd dolláros szerződést kötött afgán fuvarozási vállalatokkal, hogy élelmet, vizet, üzemanyagot és lőszert szállítsanak az országban állomásozó amerikai alakulatokhoz. Ezek a vállalatok viszont gyaníthatóan helyi afgán hadurakkal és tálib lázadókkal kapcsolatban álló biztonsági cégeknek fizetnek azért, hogy biztonságosan áthaladhassanak a veszélyes területeken.
Az amerikai sajtó által megszellőztetett dokumentumban független szakértők azt állítják, hogy ily módon hetente állítólag 2-4 millió dollár csordogál amerikai adófizetők pénzéből az ellenséghez. Ilyenkor joggal vetődik fel az emberben, hogy az amerikai hadsereg miért nem tudja saját maga megoldani az ellátását? Milyen üzleti célt szolgál, hogy a helyi erőket bízzák meg? Csupa-csupa meredek, és durva válaszokat rejtő kérdés.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mazsolázz a régebbi hírek között!