2011. ápr. 8.

Orbán katonái: Lázár

Az elmúlt két évtizedben Orbán Viktor környezetében jöttek-mentek a bizalmi emberek. Néhány ősrégi baráton kívül mindenki kikopott és helyüket korlátoltnak tűnő, de végtelenül lojális pártkatonák vették át. Kövér és Simicska a két állócsillag, az igazán nagy vesztesek pedig Deutsch és Áder. Az utóbbi időben Kósa és Pokorni egyre határozottabb belső ellenzéki pozícióba kerülnek, hasonlóan a főpolgármesterként túlságosan önjárónak tűnő Tarlóshoz. Ezek az emberek szimpatikusnak egy cseppet sem tekinthetőek, de legalább látni rajtuk, hogy a
valóságtól elrugaszkodó, antidemokratikus ámokfutásba kezdő Orbánnal nem mindenben értenek egyet..
Sajnos azonban a jobboldali pártban és holdudvarában többségben vannak azok, akik minden körülmények közepette kitartanak. Szijjártó, Rogán, Semjén, Schmitt, Meggyes. Hosszan sorolhatnánk a kisebb-nagyobb végrehajtókat, akik egy-egy területen feltétlen bizalommal hajtják végre a fentről jövő utasításokat. Ezeket az embereket nem a fényes gondolatik miatt tartja a Vezér, hanem egyszerűen azért, hogy kétkedés nélkül cselekedjenk az utasításoknak megfelelően. Ők a politikai élet őrmesterei. Nem irányítanak, mint Boross, Matolcsy vagy Stumpf, de a feladatuk kulcsfontosságú, mert bármit végrehajtanak.
Különös átmeneti helyet foglal el az irányítók és végrehajtók között félúton Lázár János, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője, Hódmezővásárhely polgármestere.
Sokáig működött árnyékban, a kíméletlen Rapcsák András embereként. Csak a politikus korai halála után lépett annak örökébe, a reflektorfénybe. Nem hasonlítható emiatt a városát meghódító Kósa Lajoshoz vagy a kaposvári Szita Károlyhoz, akik a Fidesznek nem túl kedvező időszakban is el tudtak hódítani egy-egy fontos polgármesterséget. Igazán tehát küzdeni sem kellett, elegendő volt kiszolgálnia egykori főnökét és városa egyszerűen az ölébe hullott. Sokak szerint munkáját jól végezte, mások szerint arra nem kell büszkének lenni, hogy ma Hódmezővásárhely az ország egyik legjobban eladósodott települése, ahol több száz munkahely szűnt polgármestersége alatt.
Lázár számára az első komolyabb kihívás 2010-ben érkezett el. A gigantikus méretű Fidesz frakció vezetője lett. Ezt a feladatát komolyabb adminisztrációs gondok nélkül végzi és eközben polgármesterségre is marad ideje, bár a városi szegények ellen indított hadjárata még saját oldalát is megosztotta. A demokratikusan gondolkodni tudok az utóbbi időben csak a kíméletlen és gátlástalan végrehajtót látják Lázárban, aki maga adott be több tucat aggályos törvényjavaslatot.
Ezen gyalázatos dolgokat a politikus megfejelte azzal, hogy a magyar belpolitika egyik elsőszámú botrányhősévé vált. Miért alakult ez így? A vidéki srác láthatóan kényelmetlenül érzi magát a közéleti elitben. Ez persze főnökéről is elmondható, ezért nem is meglepő. Miként Orbán a focihoz viszonyul túlzott lelkesedéssel, úgy Lázár az autókat kezeli úgy, mint egy falusi macsó. Nem tud és nem is akar visszafogott lenni. Legyen bivalyerős és méregdrága, azaz hivalkodó. A probléma csak az, hogy a közvélemény egy évek óta közpénzből élő politikustól ezt nem veszi jó néven. Lázárra, hasonlóan sok fideszes politikushoz nem volt jó hatással a kétharmados győzelem. Azt gondolta, hogy neki mindent szabad, ezért az adófizetők pénzéből lízingeltetett magának egy luxusautót potom 600 ezer forintért havonta. Tette ezt egy olyan párt politikusaként, amely párt évek óta hasonló luxuskiadások miatt támadta baloldali riválisát.
Lázár autós botránya azonban nem ért véget. Előbb egy mozgássérült helyen való parkolással hívta fel magára a figyelmet, majd kiderült, hogy a közpénzből fenntartott autón a sebességmérők kiiktatására szolgáló lézerblokkoló is található. Ennek alapján sokan azt feltételezték, hogy a Fidesz frakcióvezetője gyakran sérti meg a közlekedési szabályokat, ami méltatlan egy kormányzó párt vezető politikusához. Utóbbi botrány után, vélelmezhetően már felsőbb utasításra visszaadta a szolgálati autót. Lázárból a nyilvánvaló kudarc csak dacot hozott elő. Nem egy átlagos autóba ült át, hanem zsebből megvett egy Európa bármely országában luxusautónak számító Audit, aminek az értéke úgy 14-15 millió forintra tehető. Abban az országban, ahol milliók tankolni sem tudnak már svájci frank hitellel terhelt autóroncsokat, ez tömegeket zavarhat. Láthatóan azonban ez egy cseppet sem érdekli Lázár urat.
Aki azt gondolná, hogy itt a vége, az nagyot téved. A jobboldali politikus futószalagon szállítja a botrányokat. A legutóbb nyilvánosságra került felvételeken a vagyontalanokról beszél rendkívül megalázó módon. Lázár szerint akinek nincs semmije, az maga tehet erről. Ez szintén súlyos aggályokat vet fel. Magyarországon milliók élnek a létminimum alatt. Milliók vannak, akik dolgoznak, de bérük alig elég arra, hogy jelzáloggal terhelt ingóságaik törlesztőjét fizetni tudják. Milliók vannak, akik nem tudják gyermeküket különtanárokhoz járatni és százezrek mondják, hogy rosszabbul élnek, mint egy éve. Ez azért nagy szó, mert a szocialisták megszorításokkal terhelt utolsó éve után mindenki azt várta, hogy csak jobb idők jöhetnek. Számukra nem vigasz az, hogy a Fidesz frakcióvezetője nagyon jól él és büszke is erre és lenézi azokat, akiknek nélkülözés az osztályrésze. Miként számukra az sem vigasz, hogy Lázár fiának svájci bankbetéte van. Mert persze ő ezzel is dicsekedett. A líbiai diktátor, Kadhafi fiának is volt, az apját mégis elzavarta a nyomorban tartott és lenézett nép.

Nincsenek megjegyzések: