2011. ápr. 8.

Antikapitalista profilunk kell legyen - Interjú Diether Dehm

Az interjú megjelent a Munkások Újságának 2011. áprilisi számában.
Diether Dehm a Die Linke (Német Balpárt) képviselője a berlini Német Szövetségi Gyülésben. A külügyi bizottság tagjaként sokat foglalkozik Magyarország ügyeivel is. Az Európában sokat támadott magyar médiatörvényt az elsők közt bírálta hazájában. A Bundestagban tartott indulatos parlamenti felszólalásában szorgalmazt, hogy Németország keményebben lépjen fel a magyar kormánnyal szemben, ne hagyja, hogy az egy példátlanul szigorú, a sajtót sarokba szorító törvényt fogadjon el.
 
- Orbán Viktor gyakran mondta azt, hogy akik a magyar médiatörvényt támadják, Magyarországot támadják. Igaz ez?
Nem, teljes mértékben ennek az állításnak az ellenkezője igaz. A magyar médiatörvény, amit Orbán Viktor jobboldali kormánya bevezetett egy valódi és botrányos támadás Magyarországon a szólásszabadság ellen. Legalizálja a cenzúrát és lehetővé teszi a kormány számára, hogy elhallgatassa a kritikus újságírókat, főképp a baloldalon. Ezzel lényegében aláássa a demokráciát. Azonban a törvény hatásai messze túl mutatnak Magyarországon: ez a törvénye valójában támadás a demokrácia ellen az egész Európai Unióban.
 
- A DIE LINKE miért mond ilyen határozottan nemet a törvényre? Európában egyáltalán van szükség ilyen törvényekre?
Ahogy mondtam, ez a törvény fenyegetést jelent a demokráciára. Orbán törvénye része egy szélesebb körű jelenségnek: Egész Európában kísérleteket látunk a jobboldali kormányoktól arra, hogy irányítsák a médiát. Olaszország a legszembetűnőbb pélta. Berlusconi számos kísérletet tett már arra, hogy ellenőrizze és manipulálja a médiát, hogy elhallgattassa a kritikusokat és így megmeneküljön a korrupciós vádak elől. Hasonló folyamat figyelhető meg Franciaországban és Németországban is. Az európai baloldal nem engedheti, hogy ezen tendenciák tovább terjedjenek. Harcolnunk kell a szabad és független médiáért, sajtóért. Ezért kritizálta a DIE LINKE Németországban Orbán törvényét. Személy szerint én beszéltem erről a kérdésről a parlamentben és, az illetékes bizottságban és kiadtam egy tiltakozó sajtónyilatkozatot is.
 
- Magyarországon nagyon megerősödtek a neonáci erők, a szélsőjobbnak parlamenti képviselete is van. A die linke partner ezen szervezetek elleni küzdelemben?
A DIE LINKE támogat minden harcot a fasizmus és a neonácik ellen Európában. Természetesen mi nem tudunk Németországból direkt módon harcolni a magyar fasiszták ellen. Sajnos mi sem vagyunk könnyű helyzetben, mert a Németországban zajló küzdelemre is koncentrálnunk kell. Nálunk a baloldal szövetséget formált más demokratákkal, a demokratikus pártokkal, a szakszervezetekkel és az alulról jövő civil szerveződésekkel. Az elmúlt években ennek köszönhetően elég sikeresek voltunk a náci tüntetések blokkolásában. A legjobb példa erre Drezda, ahol a neonácik minden évben felvonulásokkal próbálkoznak, sikertelenül. Természetesen a neofasizmus elleni küzdelem egy komoly nemzetközi feladat, és a baloldalnak Európa-szerte együtt kell működnie a lehető legszorosabban. Ígérem, hogy a DIE LINKE mindig megpróbál majd segíteni nektek saját harcotokban. Azt azonnal fel is ajánlom, hogy a rendelkezésetekre álló videókat küldjétek el nekem, azt szívesen felteszem saját weboldalamra, ezzel is segítve azt, hogy felkeltsétek a közvélemény figyelmét és a haladó erőket mozgósítsátok.
 
- Kanyarodjunk a német belpolitika irányába. A DIE LINKE rendkívül sokat erősödött az utóbbi években. Van lehetőség a további erősödésre?
Az elmúlt években és különösen a DIE LINKE 2007-es megalakulása után jelentősen megnőtt a támogatottságunk. Mi vagyunk az egyetlen német párt, amely radikálisan felszólalt a neoliberális gazdasági reformok és a társadalmi juttatások lefaragása, azaz a megszorítások ellen. A privát bankiszektor és a monopolhelyzetben lévő vállalatokat államosítására követeltük, melyek felelősek a jelenlegi gazdasági válságért. A gazdaság mélyreható demokratizálása és az erős állam a feltétele annak, ha jelenlegi válságból ki akarunk lábalni. Az energiaágazat államosítását is követeltük. A legutóbbi katasztrófa Japánban egyértelműen hangsúlyozza, hogy a követeléseinket helyesek voltak: A profitorientált, magántulajdonban lévő és monopolisztikus energiaszektor óriási veszélyt jelent az emberek biztonságára, különösen abban az esetben, ha egy ilyen veszélyes technológiáról beszélünk, mint az atomenergia.
Sajnálatosan egy olyan időszakban vagyunk Most, amikor támogatottságunk stagnál, mert nem ragaszkodtunk a központi kérdésekhez - mint a magántulajdon a köztulajdonnal szemben, a javak elosztása, a szocialista alternatívák a kapitaizmussal szemben – ahogy tettük azt a múltban.
De biztos vagyok benne, hogy a DIE LINKE visszatér ehhez. Még mindig több erőfeszítést kell tennünk az emberek mozgosítására az „utcáról”. Világosabbá kell tennünk érveinket és új programunkat.
- Magyarországon és Németországban is nagyon sokan vannak azok, akik a gazdasági válság miatt nehéz helyzetben vannak. Nálunk a szélsőjobb szólítja meg ezeket az embereket, Németországban a DIE LINKE. Mi a titka ennek a hatékonyságnak?
Elméletben nagyon egyszerű: meg kell győzni az embereket arról, hogy a "Deutsche Bank", a teljes privátbanki szektor, valamint a nagyvállalatok miatt van válság, és eközben még mindig profitot termelnek, miközben az embereknek „meg kell húzni a nadrágszíjat”.
Nekünk, ahogy baloldali pártoknak mindenhol, az a feladatunk, hogy „civilizáljuk” a munkások, munkanélküliek, kisvállalkozók haragját. Ez a legfontosabb. Ha nem tudjuk ezt a feladatunkat ellátni, akkor az ellenségeinknek, a szélsőjobboldalnak lehetősége lesz arra, hogy visszaéljen ezzel a dühvel, demokráciaellenes és rasszista módon. A DIE LINKE már meglehetősen sikeres volt abban, hogy megnevezte a gazdasági, pénzügyi és társadalmi válság nyerészkedőit. De még mindig óriási kihívással kell szembenéznünk: Fel kell fednünk a kapcsolatokat a neo-liberális kapitalista és fasiszta ideológiák között. A neo-liberális kapitalista politika és a támadások a szociális jólét és a demokrácia - amelyeket Európába thatcherizmus vezetett be – adják meg az alapot az anti-szociális, kirekesztő politika és ideológiák számára. Jobboldali politikusok, mint Berlusconi, Jörg Haider Ausztriában és Orbán Magyarországon megmutatták, hogy a neoliberális gazdaságpolitika könnyen együtt él, sőt erősí a rasszista és újfasiszta ideológiákat és mozgalmakat.
 
- Az elmúlt év decemberében az Európa Baloldal vezetőségébe választottak. Ez a pártszövetség milyen akciókat tervez a jövőben?
Ha egy konkrét dolgot kell kiemeljek, azt hiszem, az egyik legfontosabb határozata az Európai Baloldali Párt harmadik kongresszusának Párizsban az volt, hogy előkészít egy európai polgári kezdeményezést egy Európai Szociális és Ökológiai Alapért, Bár a lisszaboni szerződés korlátozza a polgári kezdeményezések hatalmát, egy sikeres mozgósítás azonban erős politikai üzenetet küldhet a bankok és a vállalati tőke által irányított Európai Unió ellen.
Általánosabb feladatunk az, hogy megszilárdítsuk az Európai Baloldali Párt strultúráját és így közös politikai akciókat csinálhassunk.
Ebben a pillanatban nagyra értékelem az EBP egyértelmű álláspontját a Líbia elleni háborúban. Az imperialista beavatkozás nagyon veszélyes az egész régió számára. Ez egy új kísérletet arra, hogy irányítsák a világot. Azt gondolom, hogy nagyon fontos az, hogy az EBP egy antiimperialista erő, és elítéli a háborúkat és felszólal az olyan politikai kísérleteket ellen, amelyek mögött a hadiipari óriások állnak jelmondatukkal, hogy a „profit az emberek felett”.
 
- Magyarországon nagyon sok kis szervezetből áll a parlamenten kívüli baloldal. Mit üzensz azoknak, akik egy DIE LINKE-hez hasonló szervezetet szeretnének látni Magyarországon is?
Németországban mi mindent megtettünk azért, hogy egyesítsük az új baloldali folyamatokat, folyamatosan szemünk előtt tartva – ez ma is így van -, mottónkat, amely így szól: EGYESÜLVE ERŐSEK VAGYUNK. Persze a különböző emberek, különböző politikai irányú mozgalmak és pártok egyesítése, a különböző tapasztalatokkal rendelkezők együttműködése nem lehet problémamentes, de mi létre akartuk hozni az új baloldalt. És minden nap egyeztetnünk kellett, hogy melyek azok a pontok és problémák, amelyek a további vitájára és pontosítására van szükség. Vannak tehát viták, de közös céljainkat egységesen követjük: harcolunk a kapitalista rend ellen, küzdünk a társadalmi igazságosságért, a szolidaritás emberi közösségekért és a békés világért.
 
- Ha nem politikával foglalkozol, mivel foglalod el magad? Azt tudjuk, hogy nem ijedsz meg, ha valaki a kezedbe nyom egy gitárt...
 
Nem, nem igazán. (Mosoly).
Politikai fejlődésemet azzal kezdtem, hogy dalokat írtam és énekeltem, és tagja lettem a Szociáldemokrata Pártnak. Barátaimmal az az ötletünk támadt, hogy „Dalok a Parkban” néven indítsunk kulturális zenei rendezvénysorozatot Frankfurtban (Main). Ez nagyon népszerű lett, és sok más városban is szerveztek hasonló rendezvényeket.
Ma Brecht dalokat énekelek és ezekben a napokban egy CD-n dolgozom saját szerelmes dalaimmal, ebben segít a zongoristám és egy rock banda is. Igazán pihentető és felüdítő időtöltés nekem, ha kevés szabadidőmet a szövegírással tölthetem. Néhány évvel ezelőtt ki tudtam adni egy regényt az olasz partizánokról és a dalukról a "Bella Ciao"-ról. A politika, az írás és a zenélés mellett ha marad időm, azt a barátaimmal szeretem tölteni.

Nincsenek megjegyzések: