2010. máj. 22.

Megjelent a TRANSFORM ! az alternatív nézőpont és a politikai párbeszéd európai folyóirata

ATransform! az Európai Balpárt folyóirata, a magyar kiadással együtt immár 8 nyelven jelenik meg, évente kétszer. A társadalmi, gazdasági és ideológiai válság és kilátástalanság közepette nem tehetünk mást, mint hogy keressük a kiutat, a különböző megoldási lehetőségeket. Szerencse, hogy ebben nem vagyunk egyedül, még ha Magyarországon szűknek is tűnik a baloldali emberek köre.

A magyar szám fő témája a válság, cikkeket hozunk a válság világgazdasági területéről
- a pénzügyek túlburjánzásáról az amerikai szerző a bankok megmentése és a hídak felújítását hozza példának - amit mi Magyarországon is ismerünk, hiszen a kedvenc OTP-énk 400 milliárd forint támogatást kapott gondolkodás és vita nélkül, miközben a Margit felújítása csak 20 milliárdba kerül - érdemes ilyen drága bankrendszert fenntartani?
- az adókimenekítésről szóló cikkhez is tudnánk hazai példákat adni - Simor András MNB elnök, vagy Kocsis István hol BKV hol MVM vezér szintén gyakran magyarázzák, hogy az adóparadicsomok nem tiltottak -az etika meg nem az erősségük...
- de érdekes cikk szól egy viszonylag új jelenségről is arról, hogy mezőgazdasági földeket vásárolnak fel külföldi országok és persze mindenféle Alapok. 2012 után Magyaroszágon se tiltja majd a törvény a külföldiek földvásárlását....

Több cikk elemzi a kelet-európai válságot is, így Catherine Samary cikke rámutat arra, hogy az albán közép-jobb kormány nem vett fel IMF hitelt, mert túl veszélyesnek ítélte meg.... a mi kormányunk meg arra büszke, hogy megfelel az IMF követelményeknek - jobb lenne, ha nem akarnának ennyire megfelelni! Csehország elemzése is tanulságos, egyértelmű, hogy a baloldal következetes jelenléte, (a kommunista párt 10-12% körül van) legalábbis fékezi a társadalmi egyenlőtlenségek kialakulását - ez is a baloldali összefogásra kell hogy buzdítson minket!

És több cikk is foglalkozik a szociáldemokrácia válságával azzal, hogy a neoliberális gazdasági kurzusban a szocdemek nem vették észre a tőke erőteljes nyomulását, hanem elfogadva a globalizáció neoliberális formáját, azt hitték-hiszik, hogy a jóléti állam európai formája terjed el a világon. Amíg a szocdem elemzés nem teszi helyére és nem a valóságnak megfelelően elemzi a tőke és a tőkések jelenlegi erőteljes támadását a munka világa ellen, addig nem várható egy baloldali fordulat a szocdemek részéről. A szociáldemokrata pártok jelenleg rendszeresen koalícióban kormányoznak a jobboldallal és támogatják a szociális rendszerek leépítését - nem szabad tehát azt hinnünk, hogy ez csak egy magyar jelenség és az adósság "kényszeriti" ki. Az új baloldal kitalálása és felépítése minden ország számára aktuális feladat.

A bevezetőt TGM írta - a Zöld Baloldal nyitó üzenete most jelenik meg először nyomtatásban.

A folyóirat célja, hogy minden kedves olvasónknak sok és hasznos információt nyújtson és új típusú elemzéssel közelítse meg a jelen problémáit.

A folyóirat kiadója: Támpont Szerkesztősége 1439 Budapest, Pf: 710.

Előfizetni vagy csekken, vagy számlán lehet:
küldje el az előfizetési díjat erre a számlaszámra: A számla száma: 51700155-11117320

a közleményben írja meg: a nevét és a postai címét, ahova a lapot küldjük.

a lap ára: 900 Ft
az előfizetés díja: évi 1700 Ft

kapható: az Írók Könyves boltjában a Liszt Ferenc téren
a Pont könyvesboltban, Budapesten, V. ker Nádor u. 8. szám alatt
a Kossuth Klubban
és a Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal terjesztőinél

Mazsolázz a régebbi hírek között!