2010. máj. 31.

Az Európai Balpárt elítéli a brutális izraeli katonai akciót

Fél tucat fegyvertelen szállítóhajó, 10.000 tonna humanitárius segéllyel próbált meg eljutni az Izrael által blokád alá vont Gázai övezetbe. Az akciót a Szabad Gáza Mozgalom szervezte Törökországból. Ankara arra kérte Izraelt, hogy tegyék lehetővé a biztonságos átjárást, de a hatóságok a kérést elutasították.
A segélyflotta ennek ellenére elindult és vasárnap Ciprust is érintette, ahol a rendkívüli veszély miatt több ország nemzeti parlamentjeinek képviselői, beleértve több Európai Baloldal tagot is, kénytelenek voltak elhagyni a hajót, de több száz palesztin aktivista úgy döntött, hogy a fedélzeten maradva folytatja a küldetést.

A kemény izraeli támadás megtörtént, ráadásul nemzetközi vizeken, ami azt jelenti, hogy ismét súlyosan megsértették a nemzetközi jogot.

Lothar Bisky (Európai Balpárt) és európai parlamenti képviselőcsoportja GUE/NGL, azt követelik, hogy az
"Európai Uniónak azonnal reagálnia kell, nem hagyhathat egy ilyen akciót büntetlenül. Követelik az Izraellel kötött társulási megállapodás azonnali felfüggesztését, és vitát az Európai Parlament következő ülésén a kül-és biztonságpolitika főképviselőjének részvételével, annak érdekében hogy az Európai Unió elveivel összhangban álló egyértelmű álláspont kerüljön kidolgozásra."

Az esemény miatt már diplomáciai válság van Törökország és Izrael között, mert a hajók török zászlók alatt haladtak céljuk felé. A török kormány erőteljesen tiltakozott a katonai akció miatt és megerősítette, hogy "Izrael kénytelen lesz elviselni fellépésének következményeit."

Az Európai Unió is vizsgálatot követelt a halálesetek miatt, és felszólította Izraelt, hogy járuljon hozzá a humanitárius segélyek célba éréséhez. Az Európai Unió (főképviselő Catherine Ashton) követeli a teljes körű vizsgálatot és követeli a Gázai övezet azonnali megnyitását a személyek és a humanitárius segélyek előtt.

Szabad Gáza Mozgalom emberi jogi szervezetet rendkívül megdöbbentette a támadás, és mélyen elítéli a katonai fellépést a civilek ellen.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetén kívűl ezidáig számtalan egyéb szervezet, ország követelte már Izraeltől a blokád megszűntetését, enyhítését, mert másként nem akadályozható meg a humanitárius válság.

Mazsolázz a régebbi hírek között!