2010. máj. 17.

Keményen nyomul a die Linke, a német sikerpárt

A párt leköszönő vezére, az egykori szociáldemokrata pártvezér Oskar Lafontaine többek között a bankok privatizálását követelte, arra hivatkozva, hogy már jelenlegi is félig államosítva vannak, hiszen a veszteségeikért az egész társadalom fizet. Itt az ideje, hogy ezt teljessé tegyük, és a nyereségből is részesüljön a társadalom.

Oskar Lafontaine és Lothar Bisky, a két alapító pártvezér leköszönte után a kongresszus Gesine Lötzscht és Klaus Ernstet választotta meg a párt elnökeinek. A két új vezetőnek nem lesz könnyű dolga egyben tartani a legkülönfélébb irányzatokat, és áramlatokat magába foglaló pártot, amely öt év alatt a Német Szövetségi Köztársaság történetében legsikeresebb pártja lett. Ma már 13 tartományi kormányban vannak jelen, több képviselőjük van a Bundestagban, mint a CSU-nak, vagy a Zöldeknek.

Lafontaine búcsúbeszédében alapos kritikát mondott a jelenlegi szociális piacgazdaságról, amelyben a legnagyobb problémának az elszabadult finánctőkét nevezete, amely a kormányok fölé kerekedett. A gazdasági válság körülményei között a német kormány – mondta – és más országok vezetői is a dolgozó emberekre hárítja a terheket.

A munkanélküli millióra utalva úgy fogalmazott, hogy nincs demokrácia, és szabadság olyan országban, ahol az emberek képtelenek megtervezni az életüket a jövőjüket, mert ki vannak szolgáltatva az előreláthatatlan gazdasági cikkcakkoknak. Aki pedig nem tud dönteni a saját sorsáról, az nem lehet szabad ember.

A baloldal folyamatos előretörése kapcsán arra szólította fel a pártot, hogy ne változtasson sikeres stratégiáján. Ne féljen koalícióra lépni a Szociáldemokratákkal minden olyan esetben, amikor alapvető követelésüket, a szociális biztonság fenntartását ezzel elő tudják segíteni. Semmi esetre se vegyenek részt olyan koalícióban, amely a szociális rendszer leépítését tervezi.

Konkrétan arról van szó, hogy Németország legnagyobb tartományában a választók kiszavazták a hatalomból az eddig kormányzó CDU-FDP, vagyis a Keresztény Demokrata, Szabad Demokrata koalíciót, és a Szociáldemokraták, csak a zöldekkel, a Baloldal támogatásával tud kormányt alakítani. Ez nagy próbája lenne a szociáldemokraták és a Baloldal együttműködésének, egy vörös-vörös-zöld koalíciónak, amely később akár a szövetségi parlamentben, a Bundestagban is létrejöhet majd.

KLIKK

Mazsolázz a régebbi hírek között!