2010. júl. 1.

Júliustól életbe lépnek a brutális megszorítások Romániában

A módosított megszorító csomagot aláírta Traian Basescu mely áfa emeléssel pótolja a múlthéten a román alkotmánybíróság által az alaptörvénybe ütközővé nyilvánított intézkedéseket.

A piacok és az IMF reakcióját látva a kormány sürgősségi kormányrendelettel emelte meg az áfa mértékét 19-ről 24 százalékra. Így a takarékossági csomag és az áfa emelés már akár július elsejétől életbe léphet. A piacok azonban tovább várnak az IMF-re, az ugyanis a korábbi tervekkel ellentétben csak pénteken dönt a Romániának folyósítandó hitelcsomag következő részletéről.

Sürgető volt a román kormány számára a megszorító intézkedések elfogadása és azok mielőbbi életbe léptetése. A korábban bejelentett intézkedések, mint a közszféra béreinek 25 százalékkal, a nyugdíjak 15 százalékkal történő csökkentése hatalmas tiltakozásokat váltott ki. A csomagot véleményezésre át is adták az alkotmánybíróság számára, amely a nyugdíjakra vonatkozó részt elfogadhatatlannak találta.

Az alkotmánybíróság döntése hatással volt a teljes közép-kelet-európai régióra minden deviza gyengülésbe kezdett köztük a forint is. A döntés kétségessé tette az IMF által nyújtott 20 milliárd euró összegű hitelcsomag soron következő 850 millió eurós részletének folyósítását.
Szerző: Világgazdaság Online

Mazsolázz a régebbi hírek között!