2011. márc. 5.

Hadüzenet az egyetemistáknak


Az elmúlt évek egyik nagy áldása volt, hogy leépítették az államilag finanszírozott felsőoktatási helyeket és költségtérítéses területre vezették át a hallgatókat. A legújabb zseniális ötlet a jobbos kormányunk részéről, hogy ezt megszüntetik, mert azokra nincs is szükség.
Mert ezek aztán tudják mire van szükség. Ugyebár balneológusra semmikép nincs szükség, miként filozófusra sem. Orbánék értetlenül fogadják azt a több ezer éves igyekezetet, amellyel megpróbálják fenntartani ezt a piacképesnek nem nevezhető szakmát.
Mi lesz és mi várható? Nem lehet tudni, mert ezek szokás szerint nagyképűséggel leplezik, hogy gőzük sincs, hogy mit kellene csinálni. Csak mondtak valamit, magabiztosan megmagyarázták, mi meg nézzük, hogy semmit nem értünk, majd néhány nap múlva rájövünk, hogy keményen meg lettünk szívatva.
Most a költségtérítésbe terelt többségre húzzák rá a vizeslepedőt. A tandíjak olyan brutálisan fognak megnőni, hogy azt sem szülői segítséggel, sem a hitelrabság első lépését jelentő diákhitelből sem lehet kifizetni. Ezt megfejelik azzal, hogy Viktorék csak informatikusokat, vegyipari mérnököket, műszaki szakmérnököket akarnak képezni. Dobjuk tűzbe Arisztotelészt és Marxot, Max Weber is legfeljebb a piackutatói szakirányon tűnhet fel néhány szemináriumi olvasmányban. Erre szavaztatok? Ugye nem! Akkor irány az utca!

Nincsenek megjegyzések: